Sýrska opozícia požiadala USA o vytvorenie bezletovej zóny

28.08.2012 Celý región

Washington 28. augusta (TASR) - Sýrska opozícia požiadala Spojené štáty, aby okamžite vytvorili bezletovú zónu nad Sýriou, oznámila dnes agentúra RIA Novosti.

Bezletová zóna má podľa opozície zabrániť silám prezidenta Bašára Asada v leteckých útokoch na mestá ovládané povstalcami, ktoré sa v poslednej dobe zintenzívnili.

"Musíme zastaviť útoky lietadiel a vrtuľníkov. Režim sa nemôže udržať bez podpory letectva a ťažkého delostrelectva," vyhlásil Lúaj Sakká zo Sýrskej podpornej skupiny (SSG), ktorá vo Washingtone zastupuje povstaleckú Slobodnú sýrsku armádu.

Myšlienku bezletovej zóny nad Sýriou zásadne odmieta Rusko a zatiaľ ju oficiálne nenavrhol ani člen Bezpečnostnej rady OSN. Spojené štáty a Turecko nedávno oznámili, že takúto možnosť nevylučujú. Podľa šéfa Pentagónu však prípadné vytvorenie bezletovej zóny nepatrí momentálne medzi najaktuálnejšie témy.

Podľa odhadov sýrskych opozičných skupín si 18 mesiacov trvajúci konflikt v Sýrii vyžiadal už asi 20.000 životov.

Bezletové zóny a letecká kampaň NATO v Líbyi vlani pomohli tamojším povstalcom zvrhnúť režim dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího. Západ sa však zdráha pristúpiť k opakovaniu líbyjského scenára aj v prípade Sýrie.

Damask má totiž relatívne modernejší a sofistikovanejší systém protivzdušnej obrany, než mala Líbya. Sýria nakupuje zbrane od Ruska a v úsilí o potlačenie povstalcov ju podporuje Irán.
 

Vyberte región